Voordelen en nadelen

Voor- en nadelen van elektrisch roken of dampen

Zoals dat met alles in het leven gaat, kent ook het e-roken, ook wel dampen of vapen genoemd, voordelen maar we mogen niet aan het feit voorbij gaan dat aan het dampen ook nadelen kleven. Veel voordelen worden al op diverse websites genoemd en wij gaan ze ook nog even opsommen.

Voordelen elektrisch roken

 1. Wettelijk mag het niet gezegd worden, maar verzwijgen is ook liegen. Dus op 1 staat de gezondheidswinst die behaald wordt wanneer men het roken verruilt voor de elektrische sigaret. Zo bevat de elektrische sigaret geen of vele malen minder schadelijke stoffen die kankerverwekkend zijn.
 2. Meeroken of anderen last bezorgen met uw e-sigaret bestaat niet. Diverse onderzoeken hebben duidelijk aangetoond dat men geen enkele schade toebrengt aan mensen of dieren in uw buurt terwijl u dampt, ongeacht of u nu dikke rookwolken blaast of kleine wolkjes produceert.
  kijk hier voor het onderzoek naar meedampen en lange termijn dampen
 3. Duidelijke weergave van ingredienten die u (ver)dampt. Geen addertjes onder het gras. Zo bepaalt u zelf wat u dampen wilt, of kunt.
 4. Veel meer keuze in manier van dampen. Daar waar traditioneel (en ouderwets) roken slechts beperkt is tot 1 manier, kent het dampen of elektrisch roken vele mogelijkheden qua instellingen en gebruikte coils. Dan hebben we het nog niet eens over smaak van de gekozen e-liquids.
 5. Geen brandgevaar. Dit vereist geen verdere uitleg denk ik.
 6. Minder opgenomen nicotine in uw lichaam. Bij traditionele verbranding wordt er veel meer nicotine opgenomen in uw bloed. Bij het dampen wordt niets verbrand, en dus minder opgenomen nicotine in uw lichaam. Daarbij zit er in eliquids geen nicotineversnellers of dergelijke die zorgen voor extra verslavingsmogelijkheden, terwijl dit wel in uw gewone sigaret zit.
 7. Risico verminderen op hartklachten en andere ziektes.

Eigenlijk kunnen we het rijtje met 100 mogelijkheden aanvullen als we ”fitter voelen, betere conditie en andere zaken die betrekking hebben op uw gezondheid zouden opsommen, maar we nemen aan dat iedereen die rookt ook wel de nadelen van roken kent.

Nadelen van elektrisch roken of dampen

 1. Droge mondvoordelen elektrisch roken
 2. Zere of rauwe keel, zeker in het begin
 3. Slijmvorming achterin de keel
 4. hoofdpijn, duizeligheid
 5. allergisch voor bestanddelen in uw e-liquid
 6. de nicotinebehoefte blijft bestaan

Tja.. dat waren ze al. We zullen de nadelen even één voor één doornemen. Een droge mond is inderdaad zeker bij beginnende dampers een veelgehoorde klacht. Direct gevolgd door zere keel en hoofdpijn en slijmvorming in uw keel. We nemen deze vier even samen in één adem, omdat ze allevier veroorzaakt worden door de stof PG (propyleen glycol) in uw e-liquid. Deze stof heeft als bijwerking dat het vocht uit uw lichaam ontrekt. Dit veroorzaakt dus alle vier genoemde klachten.

TIP: veel water drinken bij het dampen. Dit voorkomt droge keel, slijmvorming, hoofdpijn en duizeligheid.

Dan kan men ook nog allergische reacties hebben op bestanddelen die in uw e-liquid voorkomen. Denk aan bepaalde smaakstoffen of in het ergste geval de gehele stof PG. In dat geval raden we aan om een PG vrije e-liquid te proberen, dus een e-liquid die volledig uit VG gemaakt is. Ze zijn er wel, en ook daarin is er nog steeds veel keuze in smaken en nicotine sterktes.

En als laatste, de nicotine behoefte die blijft bestaan. Tja, inderdaad is dat zo. Maar nicotine is alleen maar een verslavende stof, geen schadelijke stof. En al zeker niet in de relatief kleine hoeveelheden zoals deze in uw e-liquid voorkomen. Caffeine is ook verslavend, en dit wordt ook niet als levensbedreigend ervaren. Zo schadelijk als koffie is, zo schadelijk is nicotine ook. Maar om nu voor 2 kopjes koffie per dag een doktersadvies te vragen zou ook overbodig zijn. Als u meer lezen wilt ga dan naar elektrisch roken, voor- en nadelen

Uiteraard gaan we nog verder in op de gevolgen van de verslavingen aan nicotine en caffeine, maar dat doen we een andere keer. Wel kunnen we u nog even doorverwijzen naar een verhaal zoals iedereen het kent. Hoe u het roken kunt verslaan met een e-sigaret

m vr gr
EA-Sigaret

Welkom bij E-roken

Om deze website te bezoeken moet u tenminste 18 jaar of ouder zijn.